Do you have a question? Contact us: infotropicalgarden.hu
We present the Delonix regia, also known as the Flamboyant tree or Flame tree seeds. Some consider this tree to be the most beautiful tree in the world.
This large, partly deciduous tree is found in the northern and western lowland forests of Madagascar. It develops a massive, spreading crown adorned with beautiful red flowers that decorate the plant for several weeks before new leaves emerge.
A popular and easily cultivatable ornamental plant. The Delonix regia presents a magical sight during flowering. The red flowers become mesmerizing splashes of color in the surroundings, covering the entire plant and providing a picturesque view.
This tree grows rapidly and is easy to care for, making it an ideal choice for any garden or yard where tropical beauty and vibrant colors matter.
The Delonix regia seeds allow you to grow your own Flame tree in your home or garden. Don't hesitate, order the Delonix regia seeds from our online store now and bring the tropical beauty of the Flamboyant to your home or garden!
FONTOS: Az alábbi leírás egy olyan javaslatokat tartalmazó anyag, amely a sikeres csíráztatás elvégzéséhez nyújt segítséget. Az útmutató kutatások, mások által elvégzett tesztek leírása és saját tapasztalatok alapján készült. Az általunk kezelt fajok természetes környezetükhöz képest eltérő környezetben általában nehezebben csíráznak. Mindig azt javasoljuk, hogy végezz kutatást az adott faj természetes élőhelyéről, a dormancia* megtörésének módjairól és technikáiról, továbbá javasoljuk, hogy tájékozódj több forrásból is.
A Delonix regia magokat a csírázás elősegítése érdekében áztatás előtt érdemes a kerekded végükön óvatosan megreszelni. Ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy ennek elmulasztása nem feltétlenül eredményezi a magok ki nem csírázását.** Az imént leírtakon túl a Delonix regia magok csíráztatása történhet a pálmamagokéval megegyező módon, így azt az útmutatót változtatás nélkül tüntetjük itt fel.
Első és legfontosabb, hogy áztasd a magokat tiszta, szobahőmérsékletű vízben legalább 24 órán keresztül. Ilyen rövid idejű áztatás esetén a vizet nem szükséges cserélni, kivéve, ha az benyálkásodik, vagy túlzottan elszíneződik. A 24 óra alatt félidőben érdemes rájuk nézni. Ha 24 óránál tovább áztatod, cseréld a vizet ennek megfelelő gyakorisággal. Nagyon fontos, hogy az áztatást követően azonnal el kell ültetni a magokat.
A pálma magok csírázásához használt alapanyagoknak jól vízelvezetésűeknek kell lenniük, ugyanakkor rendelkezniük kell némi nedvességtartó képességgel is. Az időszakos szárazság és nedvesség váltakozása káros hatással lehet a pálma magokra a csírázás során. Az 1:1 arányú tőzeg és perlit keveréket sikeresen alkalmazták széles körű kertészeti körülmények között, ezért mi is ennek a használatát javasoljuk. Ennek ugyan minimális a tápanyagtartalma, de csírázást követően a magoncoknak erre még nincs is szükségük. A kezdeti növekedéshez szükséges tápanyagot a növények a magból nyerik.
Az előkészített ágyazatba helyezd el a beáztatott magokat. Nyomd be őket az ágyazatba úgy, hogy a magok felett 1-2 cm-nél több "föld" soha ne legyen. Fontos, hogy ne ültessük túl mélyre a magokat, mivel a pálma magok számára fontos a megfelelő oxigénellátás a csírázás során. A természetben a pálmák magjait a szél és az állatok terjesztik, és elsősorban a talaj felszínén csíráznak ki. Túl mély ültetéskor a magok nehezen juthatnak ki a talaj felszínére, és a csírázás lehetősége is csökkenhet. Ha egy edénybe több magot is ültetsz, akkor a magok közt legalább 2-3 cm távolságot hagyj!
Szinte az összes pálma mag csírázásához magas hőmérsékletre van szükség (21-38 °C). Aranyközépútként a 27-32 °C-ot javasoljuk. Extrém kivételek természetesen vannak, erre az adott termék oldalán külön felhívjuk a figyelmet. Mivel a pálma magoknak magas csírázási hőmérsékletre van szükségük, érdemes a melegebb hónapokban vetni a magokat. A ültetőközeg hőmérséklete növelhető az edény alatt elhelyezett fűtéssel (vannak külön erre a célra gyártott szaporítóedények), vagy az edények átlátszó műanyaggal való betakarásával. Az edények elhelyezése egy hőtartó felületen szintén növelheti a hőmérsékletet néhány fokkal. Az ültetőközegnek a csírázás ideje alatt szigorúan TILOS kiszáradnia!
A magokat helyezd árnyékos, félárnyékos helyre. Sok pálma a természetes élőhelyén a lombkorona szint alatt, árnyékos helyen csírázik, még akkor is, ha végül teljes napfényben nőnek fel (pl. a királypálma). Ezeknek a fajoknak a csemetéi teljes napfényben is csírázhatnak, de leveleik bizonyos mértékben kifakulhatnak ilyen környezeti feltételek mellett. Árnyékban a csemeték általában mélyebb zöld színt mutatnak. Néhány faj árnyékban csírázik és fejlődik a legjobban. Az ilyen fajok csemetéi, ha teljes napfénynek vannak kitéve, általában súlyosan kifakulnak, megégnek és akár el is pusztulhatnak.
A pálma magoknak állandó, ugyanolyan mértékű nedvességre van szükségük a csírázás első kritikus szakaszaiban. A szélsőségesen nedves és száraz időszakok váltakozása a csírázás alatt általában káros hatással lehet a kívánt eredményre. Ha a magokat nem látjuk el automatikus öntözőrendszerrel, akkor szükség lehet az edényeket átlátszó műanyaggal, üveglappal befedni, hogy megőrizzék a megfelelő talajnedvességet. A túlzott öntözés ugyanolyan káros lehet, a magok rothadásnak indulhatnak.
A pálma magok csírázási aránya, a csírázás egyenletessége (ideje) és a csíráztatási folyamat sikeressége százalékban kifejezve hatalmas mértékben változhat fajonként, ugyanazon faj különböző növényeiből származó magok között, és akár ugyanannak a növénynek különböző években gyűjtött magjai között is.
A pálma csíranövényeket vagy azonnal át lehet ültetni a csírázás után, vagy miután 1-2 levél kifejlődött. A cél az, hogy a csemeték gyökérfejlődését a lehető legkisebb mértékben zavarjuk, így érdemes az átültetést elvégezni mielőtt a gyökerek elérik az edényzet oldalát, vagy a szomszédos csemeték gyökerei összefonódnak. Az átültetést lehetőleg az év melegebb hónapjaiban végezzük, amikor a gyökérnövekedés gyorsabb. Átültetheted őket külön edényekbe vagy nyitott talajba. A gyökér szempontjából a legjobb megoldás az, hogy olyan cserepeket használsz, amelyek elegendően nagyok a gyökér teljes hosszához. Ügyelj arra, hogy megfelelő minőségű, jó vízelvezetésű talajba ültesd át a növényeket. A pálma magoncok esetében akár már másfél centiméternyi túl mély ültetés is súlyos károsodást eredményezhet és végül a csemeték elhalásához vezethet. A pálma csíranövényeket úgy kell átültetni, hogy a csemete szárán a gyökérzet kezdetét jelző "pont" alig emelkedjen ki a talaj felszínéből. Ezt a pontot néha feltűnő duzzanat is jelölheti, különösen az idősebb csemetéknél. A frissen kikelt növényeknek az első két hónapban nem szükséges kiegészítő trágyázás. A magon belül található ún. endospermium biztosítja az összes tápanyagot, amire a csemetének ebben az időszakban szüksége van. A magot SOHA nem szabad kézzel eltávolítani, hiszen az imént leírtak szerint az még szoros kapcsolatban áll a fiatal növénnyel. A növény gyökerének metszése nem javasolt, és általában növekedési visszaesést vagy akár néhány csemete elhalását is eredményezheti. Ideális esetben az újonnan átültetett csemetéket világos, de árnyékos helyre kell elhelyezni néhány hétig, vagy amíg a növekedés láthatóvá válik. Ha ez nem lehetséges, az öntözés gyakoriságát gondosan figyelni kell, hogy az átültetett növények ne kerüljenek vízstresszes helyzetbe a beállás során.
Fontos, hogy türelmes legyél a csíráztatási folyamat során, és figyeld a magokat rendszeresen. A pálmák kezdetben lassan nőnek, de a megfelelő gondoskodással hosszú távú örömöt nyújthatnak a trópusi hangulat iránt érdeklődők számára.
*A dormancia olyan állapotot jelent, amikor egy mag átmenetileg nem képes csírázni, még akkor sem, ha megvannak a megfelelő körülmények a növekedéshez. Ez a mechanizmus a növények túlélési stratégiája, és segít elkerülni a kedvezőtlen időszakokban való növekedést vagy fejlődést.
**Saját tapasztalat.